Noorderlicht Alaska

Wilt u een (rond)reis maken naar of door Alaska? Door de extreem noordelijke ligging is Alaska is de kans op noorderlicht groot. In principe is op basis van de geografische locatie in heel Alaska het noorderlicht te zien. De meeste kans op noorderlicht op USA grondgebied heeft u in Fairbanks, Alaska. Voor Amerikaanse auroraspotters de place to be op hun continent. In Fairbanks is tevens gelegen het Geofysisch Instituut van de Universiteit van Alaska Fairbanks.

noorderlicht alaska

Voorspelling noorderlicht Alaska

Het geofysisch Instituut geeft onder andere verwachtingen uit over de zichtbaarheid van het noorderlicht. Voor de meest actuele voorspelling en instructies over het bepalen van het optimale tijdstip vindt u dan ook de Aurora Forecast pagina van het instituut.

Aan te bevelen is de noodzakelijke sterkte in uw regio te controleren (afhankelijk van de geografische locatie en de gangbare lichtvervuiling ter op die plaats is een meer of minder sterke zonnestorm nodig om de aurora te kunnen zien). Check daarna de verwachte aurora activiteit voor de dag(en) van uw verblijf en gebruik de voorspeller voor korte termijn. Deze houdt voor u bij of het noorderlicht in de eerstkomende uren gaat verschijnen. Niets verwacht? Raadpleeg dan de actuele noorderlicht activiteit om te zien waar het noorderlicht op dat moment wel zichtbaar is.

Zelf in Alaska noorderlicht zien? Voor voordelige trips kijkt u ons overzicht reisaanbieders of bekijk hier onze nummer 1 noorderlicht touroperator.

Poollicht zichtbaarheid Alaska

Naast de aurora forecast en het weerbericht (zoveel mogelijk onbewolkte hemel) is het slim om ook de toestand van de maan te controleren. Het noorderlicht is gevoelig voor lichtvervuiling (omgevingslicht, stadsverlichting etc). Daaronder valt ook fel maanlicht. In geval dat er een volle maan staat en de sterkte van de aurora laag is (bijv G1/Kp2) kan het licht van de volle maan de kijkervaring verstoren. Bij hogere noorderlichtkracht is dat niet meer per se zo. De maan op de achtergrond van de aurora kan dan juist bijdragen aan mooie foto’s maken.

Poolnacht en middernachtzon

Alaska behoort met de overige noorderlichtlanden tot het poolnacht/midzomernacht gebied. Dit heeft te maken met de kanteling van de aarde ten opzichte van de zon. In de praktijk betekent dit dat er in de periode rond 21 juni permanent zonlicht is. De zon gaat dan enkele weken niet onder.

alaska reizen

In de winterperiode is dat andersom. Vanaf 21 december komt de zon enkele weken juist niet boven de horizon. In beide gevallen geldt hoe noordelijker u zich bevindt hoe langer dit fenomeen aanhoudt.

Rondreizen Alaska

Voor zover ons bekend is zijn er geen specifiek op het noorderlicht gerichte reispaketten naar Alaska. Wel zijn er reisbureau’s die zich gespecialiseerd hebben in expedities en verre rondreizen. Reizen naar Alaska zitten niet standaard in onze vergelijker. Voor (rond)reizen naar en in Alaska kunt u hier kijken.