Noorderlicht Canada en Verenigde Staten

Het noorderlicht gaan zien in Canada? In delen van Canada en Alaska is het noorderlicht goed zichtbaar. In Canada zijn er zelfs hele rondreizen die achter het noorderlicht aanjagen. Zelf de Canadese aurora locaties ontdekken? Check onze overzichtspagina goedkope reisaanbieders of ga hier naar onze nr 1 noorderlicht reisorganisatie.

Zichtbaarheid Noorderlicht Canada

Over het hele gebied genomen zijn Alaska en Canada een van de meest geschikte plaatsen voor het noorderlichttoerisme. Op deze breedtegraden zijn namelijk maar weinig landen met zo’n groot landoppervlak. Het landschap in Canada en Alaska is ontzettend uitgestrekt en in vrijwel het gehele gebied is het noorderlicht zichtbaar. U hoeft er dus niet op te letten of u wel in een noordelijk genoeg gelegen plaats verblijft. Nagenoeg de complete regio valt onder de zogenaamde poollicht ovaal. De plaatsen Whitehorse, Churchill en Yellowknife zijn voor het Canadese noorderlichttoerisme de aurora spots bij uitstek.

noorderlicht canada verenigde staten

Poollichtvervuiling

Qua lichtvervuiling zit het in Canada ook wel goed. Met een bevolkingsdichtheid van 3,5 persoon per vierkante kilometer staat Canada op de 224e plaats. Ter vergelijking, Nederland staat op plaats 27 met 408 inwoners per vierkante kilometer. Bijna 120 keer zoveel. De uitgestrektheid van de Canadese natuur moge hiermee duidelijk zijn. Toch is het wel aan te bevelen een reisarrangement te kiezen waarbij duidelijk staat dat er een (of meerdere) noorderlichttours of excursies worden ondernomen. In zo’n geval weet u zeker dat u in de juiste gebieden zit. In grote steden als Ottawa, Quebec, Toronto, Montreal en Vancouver is er logischerwijs meer lichtvervuiling en zijn de rij-afstanden naar donkere spots vanzelfsprekend langer.

Intensiteit van het noorderlicht

Het poollicht is in Canada vaak regelmatig te zien. Hoewel we aanbevelen voornamelijk te touren in de minder drukbevolkte gebieden in de noordelijke helft van Canada geeft onderstaande video prachtig weer hoe het noorderlicht ook goed zichtbaar is in een grote stad als Calgary. De intensiteit van de aurora zal hier op ongeveer G4 liggen.

Canadese Ultra-Violet Auroral Imager

Canadese wetenschappers hielpen in de jaren ’80 mee aan de Canadese Ultra Violet Auroral Imager die uiteindelijk in 1986 w erd gelanceerd, tesamen met de Viking satelliet van Zweedse komaf. Door deze camera kregen wetenschappers hun eerste foto’s van de totale aurora ovaal gezien vanuit de ruimte.

Noorderlichtvoorspelling Canada

Is er tijdens uw geplande verblijf eigenlijk wel noorderlicht voorspeld? Controleer het vooraf met behulp van de aurora forecast Canada. Volg vooraf het weerbericht. Bij veel bewolking is de aurora vanzelfsprekend niet goed zichtbaar.

Tip: Check voor u boekt even de maankalender of er in de periode van uw bezoek geen volle maan staat. Een volle maan kan, zeker bij lage noorderlichtsterktes, voor voldoende lichtvervuiling zorgen om de waarneembaarheid te beinvloeden. Bij een sterkere aurora (G3 en hoger) is de aurora wel gewoon zichtbaar. In zo’n geval kunt u met de maan als bijkomend element soms juist extra mooie foto’s maken.

Voordeligste noorderlichtarrangement? Op onze vergelijkpagina vindt u de gunstige noorderlichtreizen.