Noorderlicht fotograferen tips

Noorderlicht fotograferen? Het fotograferen van het noorderlicht is voor veel noorderlicht reizigers hét moment van de vakantie. Dat het veel indruk op ons maakt is wel bekend maar we willen ook graag indruk maken op het thuisfront. Voorkom dat het fotomoment misgaat en volg de tips in deze mini cursus noorderlichtfotografie.

Noorderlicht fotografie locaties

Het noorderlicht fotograferen kan in zo’n beetje heel Scandinavië. De beste plaatsen om mooie noorderlicht foto’s te maken? Ervaren lokale gidsen begeleiden u naar de perfecte spots. Gebruik daarvoor het overzicht noorderlicht reisaanbieders of bekijk hier onze #1 noorderlicht touroperator.

Noorderlicht fotograferen handleiding

De foto’s hebben we allemaal wel gezien. Magische groen en roze gekleurde ijzige hemels. Precies die foto’s willen we allemaal namaken. Natuurfotografie is de meest voorkomende vorm van hobbyfotografie en elke fotograaf zoekt in het poolgebied naar de perfecte poollicht foto. Of dat lukt valt of staat met een goede voorbereiding. Afgestemd op de omstandigheden ter plaatse.

noorderlicht fotograferen

Camera batterij in de kou Wat we vaak zien is dat mensen denken ‘dat het wel goed komt’. Ze hebben immers een dure camera en maken al jaren mooie foto’s. Bij daglicht. In de volle zon. Op de grond. En echt waar, dan is alles anders. Eenmaal in de vrieskou in Fins of Noors Lapland komen ze al gauw tot de ontdekking dat het fotograferen van de hemel, zeker een nachtelijke hemel, zo makkelijk niet is. Als hun batterij al niet leeg is voor ze überhaupt een foto maken. In extreme koude omstandigheden kan het gebeuren dat de batterij van uw camera eerder leeg is.

De capaciteit kan tot wel dubbel zo snel teruglopen. Daarvoor kunt u twee maatregelen nemen. Voor de hand ligt het meenemen van een extra batterij. Minder voor de hand maar wel slim is het om de batterijen niet in uw tas of jaszak te bewaren maar op het lichaam. Bijvoorbeeld in een borstzak van een vest of overhemd of in een klein zakje aan een koord om uw nek onder uw kleding. De batterijen blijven dan warm door uw lichaamswarmte en behouden langer hun capaciteit. Is de batterij al leeg? Even warm wrijven tussen uw handen of opnieuw opwarmen Opmerking: Lange sluitertijden kosten meer energie. Het kan helpen om vibratiebeperking uit te zetten en de screen intensity van het beeldscherm (tijdelijk) te verminderen.
Extra tip: Pas op met ademwolken! Hou wanneer u uw foto’s maakt even uw adem in. Zo voorkomt u dat de condens van uw warme adem op de lens slaat en vervolgens op de koude lens vast vriest. Gebeurt dat toch? Blaas dan zeker niet op de lens! Dit verergert het probleem. Boen het liever goed schoon met de warme binnenkant van uw handschoen.

Voorzichtig met uw camera Verstandig is om voor u naar buiten gaat om foto’s te nemen de camera al wat af te koelen. Met tas en al buiten onder een afdak zetten bijvoorbeeld. Zo ‘acclimatiseert’de camera en voorkomt u condensvorming. Wanneer u vanuit de kou weer naar binnen gaat kan er door het temperatuurverschil ook condens ontstaan waardoor de camera iets vochtig wordt. Dit is al helemaal het geval wanneer er zich al een laagje ijs op de camera heeft vastgezet. Neem hier de tijd voor en probeer het ontdooien niet te forceren. Uw camera uitpakken en naast het haardvuur leggen is aantrekkelijk, u wilt immers snel uw foto’s zien, maar is feite een absolute afrader. Het ijs ontdooit en verdampt dan zo snel dat de kans groot is dat de condens uw apparaat beschadigd.
Veiligheid met statief Toegegeven het is niet levensbedreigend maar draag toch handschoenen of pak het statief bij het plastic vast. Pak in het geheel geen metalen onderdelen vast met blote handen! Bij extreme kou kan uw huid aan het metaal vast vriezen. Dit gaat sneller dan u denkt.

noorderlicht foto maken

Noorderlicht fotocamera instellen

De meer ervaren fotografen weten vaak wel hoe ze moeten werken met verschillende types belichting. Desondanks is er hier sprake van nachtfotografie met een bijzondere vorm van belichting en is die belichting juist het hoofdonderwerp van de foto/ Met de juiste instellingen wordt het noorderlicht op de foto zelfs nog beter zichtbaar dan met het blote oog!

Vuistregels voor noorderlicht fotografie zin de volgende:

Sluitertijd De sluitertijd is afhankelijk van de omstandigheden maar kan oplopen tot meer dan 30 seconden.
Witbalans Dit is een cruciaal punt. Een automatische witbalans levert bij noorderlichtfotografie een veelheid aan verschillende foto’s op. Voor uw controle over de kwaliteit is het daarom verstandiger de witbalans manueel op daglicht te zetten. Ja op daglicht, ook al is het nacht.
Filter en flits Opnames van het noorderlicht wilt u ongetwijfeld zo natuurlijk en puur mogelijk houden. Gebruik daarom bij voorkeur geen filters. gebruik ook liever geen flits. Een flits kunt u qua hinderlijkheid opvatten als ‘lichtvervuiling’
Diafragma en ISO Diafragma of openingsverhouding van 2.8 of minder voor een analoge camera. Digitaal F4. In ieder geval bij voorkeur zo laag mogelijk. ISO 400 of 800.
Statief Indien u het heeft gebruik dan een statief. Of iets anders om de camera op te stabiliseren. Minimale beweging kan bij iets nauwkeurigs als het noorderlicht de foto al flink verstoren. We zeiden het al eerder: Pak het statief niet met blote handen bij metalen onderdelen vast. In de arctische vrieskou is het zeer wel mogelijk dat uw huid aan het metaal vast vriest!

Belichtingstijd noorderlichtfoto’s

De gangbare belichtingstijd voor noorderlichtfoto’s is rond de 20 seconden. (ISO 200-400). Omdat veel afhankelijk is van de omstandigheden ter plaatse is het aan te raden veel a te wisselen tussen belichtingstijden. Hoe lager de F waarde en hoe hoger de ISO, hoe korter de belichtingstijd. Van 6 seconden bij ISO 400 i.c.m. F waarde 1.4 tot 240 seconden bij ISO 64 i.c.m. F waarde 4. Speel hier dus een beetje mee. Als het poollicht zich rustig gedraagd kunt u een langere belichtingstijd instellen, bij een erg beweeglijk noorderlicht is een korte belichtingstijd de way to go anders worden de foto’s snel wazig.

noorderlicht fotografie

Tijdstip en locatie

De beste tijd om het poollicht te zien, en dus ook te fotograferen, ligt relatief vroeg in de nacht. De ervaring leert dat u het best er op uit kunt gaan tussen 22:30 en 01:00. Vaak is het noorderlicht al eerder zichtbaar en tot later in de nacht, dit tijdstip is echter meestal optimaal. Dus ook voor het maken van foto’s. Voor de beste locaties laat u zich het beste informeren door locale gidsen of neemt u deel aan georganiseerde noorderlichttours. Voor de goedkoopste reizen naar het noorderlicht raadpleegt u onze vergelijk pagina.