Noorderlicht in Groenland

U overweegt een Groenland noorderlicht reis of expeditie? Groenland is door het stabiele klimaat een erg geschikte locatie voor noorderlichtjagers. Zeker ten tijde van de poolnacht is de kans groot dat u op een of meerdere dagen van uw verblijf het noorderlicht ziet.

Zichtbaarheid noorderlicht Groenland

In principe doet in Groenland noorderlicht zich het hele jaar voor, echter is het in de zomermaanden niet donker genoeg om de aurora te kunnen waarnemen. Van september tot april is het echter regelmatig genieten van de surrealistisch gekleurde nachtelijke hemel.

groenland noorderlicht

Tijdens de poolnacht waren in oude tijden de maan, de sterren en het noorderlicht de enige lichtbron voor de lokale bevolking. Met 0,03 inwoners per vierkante kilometer is die lokale bevolking overigens niet buitengewoon groot. De uitgestrekte ruige natuur van Groenland is daarmee bij uitstek voorzien van genoeg plaatsen met minimale lichtvervuiling.

Zelf in Groenland noorderlicht zien? Naar ons idee is dit de beste Groenlandspecialist. Of gebruik het overzicht voordelige reisorganisaties of bekijk hier onze #1 noorderlicht reisoperator.

Noorderlicht poolnacht

Groenland is een van de landen waar de poolnacht voorkomt. Door de ligging op de aardbol en de stand van de aarde ten opzichte van de zon (de aarde staat niet ‘recht’ op de zon maar iets gekanteld) is het een deel van het jaar 24 uur donker en een deel van het jaar licht. De poolnacht waarbij de zon 24 uur niet boven de horizon verschijnt duurt in Groenland ongeveer van eind november tot half januari. De middernachtzon, waarbij de zon juist 24 uur wel boven de horizon uit komt duurt van ongeveer half mei tot half juli. Natuurlijk is het niet zo dat het dan ook meteen 24 uur aardedonker of fel licht is maar de duisternis in het holst van de nacht is bij de poolnacht nog intenser dan normaal. Het omgekeerde is uiteraard overdag het geval bij de middernachtzon.

Noorderlichttrips naar Groenland

De reizen naar Groenland zijn doorgaans niet specifiek gericht op het noorderlicht. Veelal is het noorderlicht onderdeel van een uitgebreidere expeditie. Zo zijn er regelmatig expedities van rederij Hurtigruten die onder andere via Ijsland en Spitsbergen richting Groenland gaan.

noorderlicht groenland

Op deze reizen staan meerdere activiteiten op het programma waaronder het spotten van walvissen, ijsberen, poolvossen en bijzondere vogelsoorten. Tevens zijn excursies door de bijzondere landschappen inbegrepen.

Uiteraard wordt wanneer de gelegenheid daarvoor is wel uitgekeken naar het noorderlicht. Daarvoor geldt veelal een wekservice. Zodra het poollicht gesignaleerd is wordt u gewekt om het schouwspel te bekijken. Foto’s maken is echter nog een verhaal apart. Voor tips en informatie lees het noorderlichtfotografie artikel. Meer informatie over noorderlichtreizen? De voordeligste tours, expedities en poollichtreizen vindt u op de vergelijk pagina.