Noorderlicht reis voorbereiding

Van plan om een noorderlicht reis te maken? Uw noorderlicht reis tot een fantastische belevenis maken? De reizen naar het noorderlicht zijn spectaculair en oneindig romantisch maar vereisen wel wat planning. We nemen u bij de hand om te zorgen dat u alle voorzorgsmaatregelen neemt voor en succesvolle trip naar het poollicht.

Noorderlicht reis maken in 2016?

Zomaar een datum prikken en naar een willekeurige plaats in het hoge noorden? Weeromstandigheden of slechte timing kunnen roet in het eten gooien. Natuurlijk, we zijn Nederlanders en die willen graag goedkoop uit zijn maar laat u niet verleiden om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Deze noorderlicht reis voorbereidingsgids loodst u door alle voorwaarden die belangrijk zijn. Alles waar u rekening mee moet houden voor een optimale noorderlicht reis.

noorderlicht reis

Wanneer beste tijd?

De beste tijd voor het noorderlicht wisselt per bestemming. Vanaf half augustus is het noorderlicht al mogelijk zichtbaar en dat blijft zo tot half april. De mate waarin het dan zichtbaar is hangt echter erg van uw locatie af.

Richting de noordpool op Spitsbergen bijvoorbeeld duurt het tot later in het jaar voor het donker genoeg is om de aurora te kunnen zien. Aan het einde van het seizoen is het ook eerder weer te licht om het goed te kunnen zien. De tijdsspanne is op Spitsbergen dus enkele weken korter. Wel heeft u áls het eenmaal donker genoeg is per dag langer de tijd. Het kan op Spitsbergen al na 14:00 in de middag donker worden. Dit heeft te maken met de kanteling van de aarde ten opzichte van de zon. Hoewel het maar enkele weken scheelt doet u er goed aan om de informatie van reisaanbieders naar Spitsbergen in de gaten te houden. Speciale trips gaan naar Spitsbergen binnen de periode dat de nachtelijke duisternis het langst blijft hangen. De kans op het poollicht is dan het grootst.

De Scandinavische landen kennen een noorderlicht periode van medio september tot in maart. In deze periode gaan er veel reizen richting Noorwegen, Finland, Lapland en Ijsland waar men het noorderlicht volgt. De beste noorderlicht reis is er een die bij u past. Vergelijk noorderlicht reizen of bekijk hier onze nummer 1 noorderlicht reisorganisatie.

Reistype

Weet u al welk type reis u het meest aanspreekt? Welk type reis u kiest hangt af van een combinatie van factoren. Van belang zijn uw budget, het land van uw voorkeur en het niveau van activiteit tijdens de reis. Een aantal gespecialiseerde touroperators heeft pakketreizen naar het noorderlicht. De keuze bestaat onder andere uit reizen met verblijven op een vaste locatie met dagexcursies of wintersport, cruises en rondreizen.

Per land zijn qua noorderlichtreizen de volgende reistypes beschikbaar:

Alaska: Cruises. Rondreizen.
Canada: Diverse rondreizen. Verblijf met activiteiten. Wintersport.
Finland: Verblijf met optionele activiteiten. Wintersport.
Groenland: Cruises. Rondreizen. Groepsreizen.
Ijsland: Diverse rondreizen. Groepsreizen.
Lapland: Verblijf met optionele activiteiten. Wintersport.
Lofoten: Diverse cruises. Verblijf met optionele activiteiten. Wintersport.
Noorwegen: Cruises.
Spitsbergen: Cruises. Expedities.
Zweden: Verblijf met optionele activiteiten.

Prijs & budget

Een prijs voor een noorderlicht reis is moeilijk te geven. Prijzen beginnen vanaf zo’n 900 euro (veelal Ijsland). De gemiddelde reissom van de meeste mensen de afgelopen jaren ligt rond €1800,- pp. Met inbegrip van excursies enzovoort. Hou hier rekening mee bij het bepalen van uw budget en boek excursies en activiteiten bij voorkeur vooraf mee. Zo weet u zeker dat er plek voor u is en bent u vooraf zeker van de prijs. Aan uitgaven op lokatie (eten & drinken, souvenirs etc) wordt gemiddeld ongeveer 10% van de reissom uitgegeven.

Kleding vakantie Scandinavie & poolgebied

Uw noorderlicht vakantie vindt in 99% van de gevallen niet bepaald plaats in een zomers temperatuurtje. Kou en winterse omstandigheden zijn elementen die er zo’n beetje standaard bij horen. Bij kleding in koude omstandigheden zijn een aantal factoren van belang. Dit zijn interne functionaliteit (als in transpiratie opnemen en doorgeven), isolatie (zodat de warmte behouden blijft ondanks de transpiratie) externe functionaliteit (het weren van water en wind).

Onderkleding
De laag onderkleding zorgt voor het opnemen van transpiratievocht. Zeker wanneer er veel lage kleding worden gedragen is er vaak sprake van enige transpiratie die eigenlijk ook nog nergens heen kan. Om te zorgen dat de huid droog blijft is het belangrijk dat de onderkleding niet compleet ondoorlaatbaar is en wel vocht doorlaat naar de tussenlaag. Het lichaam is in droge toestand namelijk beter in staat zijn temperatuur te reguleren. Een (lange) onderbroek en onderhemd zijn prima geschikt hiervoor.

Let op: Kies hier niet voor katoen. Katoen is niet geschikt om het lichaam droog te houden. Een veelgebruikt alternatief voor onderkleding is Merinowol. Dit type wol wordt veel gebruikt voor thermo(onder)kleding. Goedkoop is het niet. Toch bevelen we het sterk aan om hierin te investeren. Zo voorkomt u dat u ‘s nachts nat van het zweet en verkleumd in -15 graden celcius uw camera nog amper kunt vasthouden en een flinke verkoudheid staat op te lopen.

noorderlichtvakantie thermokleding

Isolatiekleding
De kleding in de tussenlaag dient voor de regulering van lichaamswarmte. Het transpiratievocht is door de laagonderkleding overgedragen aan de tussenlaag. Tussen de onderlaag en de tussenlaag zit nu warme lucht die het lichaam isoleert. Van belang is dat het transpiratievocht dat opgenomen is niet bevriest. In de tussenlaag is die kans al groter dan in de onderlaag. Daarom is het verstandig te kiezen voor materialen als fleece, dons of synthetisch. Voor die keuze is van belang voor welke activiteiten u de kleding gaat gebruiken, of u veel of snel transpireert en of u snel last heeft van temperatuurschommelingen. Laat u hiervoor adviseren in een kleding of wintersportzaak.

Hoofd & warmte
De begrippen ‘heethoofd’ en ‘hou het hoofd koel’ zijn er niet voor niks. Een mens raakt de meeste warmte kwijt door het hoofd. Draag dus bij voorkeur een muts wanneer u op uw mindernachtelijke noorderlicht wandeling gaat. De uiteinden van het lichaam zijn tevens erg gevoelig voor kou. Uitstekende lichaamsdelen als neuzen, vingers en tenen bevriezen relatief gauw. Voor de neus kunt u overwegen een bivakmuts te dragen (daarmee een benzinepomp binnenlopen is echter niet slim) voor de rest geldt dat sneeuwlaarzen en handschoenen van goede kwaliteit best wel een must zijn. Slechte sneeuwlaarzen die u met doordrenkte voeten opzadelen zijn een ticket om kou te vatten. Slechte handschoenen maken dat u uw camera of andere attributen niet meer goed kunt hanteren.

sneeuwbril

Bent u van plan overdag flink op de ski’s te gaan staan of er op uit te gaan in de sneeuw? Een skibril die uw ogen beschermd tegen al te veel UV licht is met het oog op sneeuwblindheid geen overbodige luxe.

Thermokleding

Is het noodzakelijk om thermokleding aan te trekken? Naar ons idee is dat niet per se nodig. Zeker niet als u actief bezig gaat. Gaat u echter laagintensieve activiteiten doen als ijsvissen dan is thermokleding het overwegen waard. Wanneer u immers de hele dag in de kou zit zonder warmte gegenereerd door lichamelijke activiteit kan de kou na verloop van tijd vat op u krijgen. Thermokleding beschermt in zo’n geval goed tegen extreme kou. Thermokleding online bestellen? Genoeg mogelijheden hier.

Nogmaals, vooral aan te bevelen tijdens rustige activiteiten. Bij inspanning eigenlijk vooral niet aangezien thermokleding nagenoeg niet ademt en geen transpiratie doorgeeft aan bovenliggende kledinglagen. In principe is het zo dat als u op een reisarrangement boekt of ter plaatse besluit aan een georganiseerde activiteit deel te nemen thermokleding wordt verstrekt wanneer de omstandigheden of de aard van de activiteit dit vereist. Mocht u ter plaatse toch vinden dat het u in het algemeen te koud is dan kunt u in de regel ter plekke wel thermokleding huren.