Noorderlicht Spitsbergen expedities

Noorderlicht zien op Spitsbergen

Noorderlicht op Spitsbergen zien? Van alle noorderlichtbestemmingen is Spitsbergen een van de moeilijkst bereikbare gebieden. Toch zijn er reisorganisaties die reizen en cruises naar Spitsbergen aanbieden. Raadpleeg daarvoor het overzicht goedkoopste reisaanbieders of bekijk meteen hier onze #1 noorderlicht reisoperator.

Noorderlicht Spitsbergen

Spitsbergen is voor het noorderlicht zo’n beetje de allerbeste plek om naartoe te gaan. Door de ideale ligging in de poolcirkel is het noorderlicht daar soms al in augustus te zien. Mits de weersomstandigheden goed zijn natuurlijk. Dat wil zeggen zo min mogelijk bewolking. Tip: Controleer vooraf of in de periode dat u wilt gaan geen volle maan staat. Lichtvervuiling, en dus ook een volle maan, kan een hinderlijke factor zijn voor de waarneembaarheid van het de aurora.

noorderlicht spitsbergen

Wanneer noorderlicht op Spitsbergen?

Bij gunstige omstandigheden kan het noorderlicht op Spitsbergen al rond half augustus zichtbaar zijn. Voor augustus en vanaf half maart is het op Spitsbergen ‘s nachts te licht om het noorderlicht te zien. Voor de zekerheid houden we dus een slag om de arm en gaan mee met de periode voor Scandinavie. Dat wil zeggen tussen september en maart.

Spitsbergen reizen goedkoop

Goedkoop naar Spitsbergen reizen? De laatste jaren zijn reizen naar Spitsbergen relatief goedkoper geworden. Relatief, want vanaf ongeveer 2000,- per persoon is nog altijd een aardig bedrag. Dergelijke bestemmingen leveren echter ongekende ervaringen op. Ze zijn moeilijker te bereiken en dat heeft een prijs. Verhoudingsgewijs ligt het echter niet veel boven de gangbare prijzen voor noorderlichtreizen naar andere bestemmingen of de gemiddelde exotische zonvakantie.

Spitsbergen cruise Hurtigruten

Wilt u vooral Spitsbergen zien of is u er veel aan gelegen het noorderlicht te zien? Natuurlijk kunt u zelf boekingen bij elkaar zoeken. Zo kunt u bijvoorbeeld een kamer boeken in hotel Svalbard en via Tromsø vliegen op Longyearbyen. Echter is de realiteit van deze bestemming dat het minstens even aantrekkelijk is om een georganiseerde reis te boeken. Vlucht en verblijf voor 1 persoon kost al gauw 2000 euro voor een week. Dan heeft u daar nog niet gegeten, gedronken of iets ondernomen.
Op het noorderlicht gerichte reizen zijn in de regel reizen, meestal Hurtigruten cruises, die vanuit Tromsø in Noorwegen vertrekken en enkele dagen Spitsbergen aandoen. U verblijft dan kort in Longyearbyen en vaart dan verder. Deze reizen kijken speciaal uit naar het noorderlicht. Inclusief noorderlicht wekservice voor wie toch op tijd naar bed wil. Zij gaan dan ook alleen gedurende de noorderlichtperiode van september tot april.

Spitsbergen expeditie

Elk jaar gaan er diverse expedities naar Spitsbergen die gemiddeld twee weken duren. Deze focussen zich op de natuur, de reservaten en nationale parken in Noordwest en Noordoost spitsbergen, de Isfjord en een verblijf in de nederzetting Longyearbyen. De meest noordelijke ‘stad’ met 1000+ inwoners. De expedities leggen de nadruk op het ongewone en indrukwekkende landschap, flora en fauna van Spitsbergen.

spitsbergen cruise

De naam van de Svalbard eilanden tussen de Noorse Noordkaap en de Noordpool betekent welliswaar ‘koude kust’ maar zomers kan het zomaar +10 graden worden aan de westkust. Het westen van Spitsbergen wordt namelijk flink beinvloedt door de warme golfstroom. Hierdoor ontstaat een gevarieerd landschap van gletsjers en toendra’s en een rijke fauna diversiteit. Zeevogels, troepen walrussen, robben en ijsberen worden op Spitsbergen allemaal in het wild gezien.
Activiteiten op Spitsbergen zijn buiten het bezichtigen van flora en fauna onder andere kayakken, sneeuwscootertochten, hondesledetochten en skitochten. Kortom het aanbod in activiteiten is groot maar ze zijn niet speciaal gericht op het noorderlicht. De expedities gaan daarom zowel in de winter als in de zomermaanden.

Goedkoper naar Spitsbergen

Bij de expedities gedurende de noorderlichtperiode is het poollicht een aangename bonus op een interessante en avontuurlijke reis. Er wordt echter niet speciaal naar op zoek gegaan en u moet zelf bij de planning van uw reis in de gaten houden dat u in het juiste seizoen gaat. Meer op het noorderlicht gerichte reizen zijn in Spitsbergen met name de Hurtigruten cruises. De vanuit Tromsø vertrekkende schepen blijven enkele dagen op Spitsbergen en gedurende de reis is de kans groot dat u het noorderlicht ziet.
De voordeligste reis naar Spitsbergen vinden? Deze vindt u niet op onze noorderlichtreizen vergelijkpagina maar hier.