Noorderlicht waar is het te zien

‘s Wereld indrukwekkendste natuurlijke lichtshow is in theorie tot op lagere breedtegraden, maar onder de 60e breedtegraad is het uiterst zeldzaam. Hoge breedtegraden tussen de 60 en 90 zijn de aangewezen spots.

Noorderlicht waar zichtbaar?

De beste plaatsen voor het poollicht liggen in feite tussen de 70e en 80e breedtegraad, hieronder vallen onder andere Groenland, Canada, Rusland en Scandinavische gebieden. Voor de voordeligste kansen op het noorderlicht raadpleegt u ons reisoperator overzicht of ga meteen hier door naar de momenteel nr 1 noorderlicht reisorganisatie.

Top 3 Noorderlicht locaties

Noorderlicht Noorwegen

1. Noorwegen is dé Scandinavische bestemming voor veruit de meeste noorderlichtreizen. In het land van trollen en vikingen is het vanaf het einde van september tot aan het einde van maart vroeg donker, vanaf 18:00 uur. Dan is bij goed weer (droog en onbewolkt) ook het noorderlicht waar te nemen. Vanaf de Lofoten over de Noordkaap waait het noorderlicht uit over de Noorse hemel. Deze route wordt dan ook gevolgd door diverse reizen. Over de oude postroute maakt u een cruise (Hurtigruten) waarop het noorderlicht, walvissen en orka’s voorkomen tegen het decor van de Noorse fjorden. Steden die hierbij aangedaan (kunnen) worden zijn onder andere het romantische Tromso, het ‘Parijs van het Noorden’, Trondheim en talloze havens in kleinere plaatsen. De reis eindigt in Kirkenes nabij de Russische grens waar een overnachting in een sneeuwhotel mogelijk is.

noorderlicht waar

Noorderlicht Ijsland

2. Het ruige Ijsland is een steeds geliefder wordende vakantiebestemming. En niet voor niets. Ijsland is qua vluchtprijs in de regel goedkoop ten opzichte van andere, moeilijker bereikbare locaties. Daarbij moet wel vermeld worden dat de levensstandaard in Ijsland en de hoofdstad Reykjavik wat duurder is dan in Nederland. Reist u naar Reykjavik dan mag een bezoek aan de befaamde Blue Lagoon niet ontbreken. De Blue Lagoon is een andere grote Ijslandse attractie. Dit prachtige gebied ligt midden in een lava veld. Sinds 1991 bezochten jaarlijks 400.000 mensen de Blue Lagoon voor een duik in het neonblauwe bijna 40 graden warme bronwater.

Blue Lagoon in de winter

Noorderlicht Spitsbergen

3. De eilandengroep Spitsbergen (Noors: Svalbard) maakt deel uit van het koninkrijk Noorwegen. Spitsbergen ligt in de Noorderlijke Ijszee ruim 550 kilometer noordelijk van Noorwegen rond de 75e – 80e breedtegraad. Naast het noorderlicht kent Spitsbergen nog een natuurverschijnsel, namelijk de poolnacht. Van november tot en met januari blijft de zon weg uit Spitsbergen. De kans op het noorderlicht is groot, zo groot dat er al reisbureaus claimen de reizen zo te plannen dat bij een verblijf van tenminste 3 nachten u minimaal 1 nacht het noorderlicht ziet. Beste periode: november t/m januari. Spitsbergen is bereikbaar vanuit Oslo.