Noorderlicht zichtbaarheid

Welke invloeden bepalen hoe zichtbaar het noorderlicht is? Hoe wordt poollicht gemeten? De noorderlicht zichtbaarheid is afhankelijk van verschillende factoren. Zowel op aarde als in de ruimte. Feitelijk is het een combinatie van (weers)omstandigheden op aarde en krachten in de ruimte. Of u vervolgens op aarde het noorderlicht kunt zien hangt af van uw locatie in combinatie met die invloeden. Op locaties waar de weg door het aardmagnetischveld het kortst is is minder kracht nodig om dat veld te verstoren en de aurora te kunnen zien.

intensiteit zichtbaar noorderlicht

Noorderlicht weersomstandigheden

Het poollicht ontstaat hoog in de atmosfeer door botsingen van elektrische deeltjes die door de zon worden uitgestoten. In het geomagnetisch veld dat de aarde beschermd tegen invloeden uit de ruimte botsen deze deeltjes met gassen uit de atmosfeer. Het type gas waarmee het botst en de hoogte in de dampkring bepaalt de kleur van het licht. In beginsel dus hetzelfde principe als neonverlichting. Het moge duidelijk zijn dat dit op veel grotere hoogten gebeurt dan waar de wolken zich bevinden. Voorwaarde voor een zichtbare aurora is dus dat het zoveel mogelijk onbewolkt is. Natuurlijk kunt u tussen de wolken door kijken maar een heldere hemel met zicht op de horizon is toch wel het prettigst. Vanzelfsprekend is het op deze dagen ook droog.

Een koud klimaat is daarentegen niet noodzakelijk. Het noorderlicht laat zich net zo goed zien bij 30 graden als bij -30. Ware het niet dat in de gebieden op lagere breedtes waar de temperaturen hoger zijn het aardmagnetisch veld minder goed te doorbreken is. Er is een behoorlijk intense zonnestorm nodig om onder 60 graden noorderbreedte het noorderlicht te laten schijnen.

Poollicht alleen bij kou?

Het noorderlicht zelf zien? Raadpleeg voor de voordeligste mogelijkheden ons overzicht reisaanbieders of bekijk direct hier onze #1 noorderlicht touroperator.

Voldoende duisternis

Een te lichte omgeving maakt de aurora moeilijk te onderscheiden. Daarom is het in de zomer zelfs op de hogere breedtegraden moeilijk noorderlicht waar te nemen. Vanaf september tot aan april is het in dit gebied ‘s nachts weer voldoende donker.

noorderlicht g2Noorderlicht zichtbaarheid kracht G2

noorderlicht zichtbaarheid g5Noorderlicht zichtbaar bij G5

Noorderlicht kracht

De kracht of intensiteit van het noorderlicht wordt door geleerden uitgedrukt in de Kp index. De wereldwijd gebruikte index voor het meten van de intensiteit van magnetische stormen. Daarnaast is er de G schaal in gebruik. De magnetische activiteit in het magnetisch veld wordt uitgedrukt door het Kp getal. Het NOAA centrum voor ‘Space Weather Prediction’ hanteert ook de ‘G scale’ voor het uitdrukken van de intensiteit van de zonnestormen zelf.

De combinatie van de Kp sterkte van het noorderlicht en de dichtheid van het aardse geomagnetisch veld maakt of op een bepaalde plaats noorderlicht zichtbaar is. Voor de gangbare noorderlicht landen kan er onder optimale omstandigheden zelfs bij waarde 0 nog iets van een aurora gezien worden. In Nederland daarentegen is toch al wel een Kp waarde van 7 nodig om ons op noorderlicht te trakteren. Dat dit een zeldzaamheid is moge duidelijk zijn. De laatste keer dat we in Nederland het poollicht zagen was op 17 maart 2015. Daarvoor was dat zelfs in 2003.
Meer over de noorderlicht Kp index leest u in dit artikel.

Poollicht apps

Meerdere instanties en partijen hebben een eigen noorderlicht app ontwikkeld. Deze apps baseren zich op de weersverwachting in combinatie met de factoren die we hierboven hebben benoemd. Uit de optelsom van die invloeden rolt een verwachting. Ook hebben de apps vaak een ‘real time’ optie die u verteld waar in uw omgeving op dat moment poollicht zichtbaar is. Of het ook daadwerkelijk te zien is hangt ook nog af van de lichtinval. Bij een volle maan kan een aurora met weinig kracht al verbleken onder de sterkte van het maanlicht. Bij een hogere Kp waarde kan de maan echter juist een aardige toevoeging zijn bij het maken van foto’s.

Moet u wachten op de perfecte match? Nee dat hoeft niet. Want hoewel ook een perfecte match geen absolute garantie is dat u het noorderlicht zult zien is het tegenovergestelde ook waar. Als de verwachting net te weinig is (bijvoorbeeld Kp5 of Kp6 op de Waddeneilanden) kan het zomaar zijn dat u bij voldoende duisternis toch iets van de aurora ziet.

Voordelig het noorderlicht zien? gebruik onze vergelijkpagina voor de scherpste georganiseerde reizen naar het noorderlicht.