Noorderlicht zien in ijsland

Noorderlicht Ijsland

Het noorderlicht zien in Ijsland? De kans dat u in Ijsland het noorderlicht ziet is, mits de bewolking een beetje meewerkt, bovengemiddeld groot. Door de ligging van Ijsland ten opzichte van de noordpool is het noorderlicht vrijwel overal op het eiland te zien. Zelfs in een (voor Ijslandse begrippen) drukbevolkte stad als Reykjavik. Vakantie naar het noorderlicht in Ijsland in gedachten? De laatste jaren kunt u relatief goedkoop naar Ijsland. De beste reisorganisaties maakten we overzichtelijk of bekijk meteen hier onze nr 1 noorderlicht reisoperator.

Waar het noorderlicht zien in Ijsland?

Ijsland is ten opzichte van zijn oppervlak een vrij dun bevolkt land. De niet stedelijke gebieden hebben dan ook meer dan genoeg ongerepte vrije natuur waar u het noorderlicht optimaal kunt zien. Niet te vergeten dat het ook een avontuurlijke en romantische sfeer meebrengt vergeleken met midden in de stad. De beste periode om te gaan ligt tussen september en april, hoewel aan te bevelen is oktober t/m maart aan te houden voor optimale duisternis.

noorderlicht ijsland

Om het noorderlicht goed te kunnen zien is noodzakelijk dat het onbewolkt is en vooral ook donker genoeg. Vandaar die tijdsspanne. Opmerking die in dit geval van belang is: controleer voor uw een vakantie boekt even wanneer het volle maan is. Een volle maan kan een leuk plaatje vormen op foto’s (op foto’s is de aurora overigens altijd nog scherper zichtbaar dan in het echt) maar kan ook net genoeg licht geven om uw live noorderlicht ervaring te hinderen.

Noorderlicht in Reykjavik

De Aurora Borealis is het best te zien in de vrije natuur onder een blote sterrenhemel. Is daarmee gezegd dat het niet mogelijk is om vanuit de stad te kijken? Zeker niet. De lichtvervuiling in bijvoorbeeld Reykjavik is voldoende beperkt om het in de wintertijd pikdonker te hebben. Ook vanuit uw verblijf in Reykjavik is het dus prima mogelijk om het poollicht te zien. Spreekt waarschijnlijk voor zich dat een ervaring in de ruige natuur aan een van de vele vulkanen die het Ijslandse landschap rijk is natuurlijk wel ongeëvenaard is. Nabij Reykjavik is eveneens een bezoek aan de Blue Lagoon zeer aan te bevelen.

blue lagoon reykjavik

Periode en tijdstip

De beste periode in het jaar om in Ijsland een noorderlicht vakantie te boeken ligt tussen pakweg september en april. Het beste moment op de dag ligt tussen ongeveer 21:00 en 01:00. Dit zijn de beste tijden. Feitelijk is het licht zichtbaar zodra het donker genoeg is en kan het dus best eerder of tot later in de nacht goed zichtbaar zijn. Naast de mate van duisternis speelt immers ook de intensiteit van het licht mee. Een flinke zonnestorm kan de hemel de hele nacht met felle kleuren verlichten.

Voorspelling poollicht in Ijsland

Het poollicht is in Ijsland zichtbaar van september tot april. Althans, goed zichtbaar. Feitelijk houdt het nooit op met verschijnen maar is het in de lente en zomermaanden doorgaans ‘s nachts nog te licht om het goed te kunnen waarnemen. Hoewel het natuurlijk altijd een combinatie blijft van de intensiteit van de aurora en de duisternis op aarde. Gezegd moet worden dat we ons momenteel in een periode van relatief hoge zonneactiviteit bevinden. Opmerkelijk is daarbij ook dat de Ijslandse aurora voorspeller op het moment van schrijven in juni al voldoende waardes aangaf om het noorderlicht te kunnen zien. Fotoverslagen uit 2015 geven eveneens aan dat het bij voldoende zonneactiviteit ook in de zomermaanden mogelijk is het licht te zien.

Vakantie Ijsland

Meer over een noorderlicht vakantie in Ijsland? Noorderlichttours per bus gaan door het Ijslandse landschap diverse natuurlijke bezienswaardigheden af en maken intussen jacht op het noorderlicht. Door de nauwe verbondenheid die de Ijslanders met het water hebben (driekwart van hun export bestaat uit visserij!) is er meer dan genoeg gelegenheid boottochten te maken en te proberen het noorderlicht vanaf het water te zien. Ook orca’s laten zich bij deze tours op het water regelmatig zien.

Reisadvies

Er is in principe geen reisadvies voor Ijsland uitgevaardigd. Het land behoort al jaren tot de top van de veiligste landen ter wereld en kent vrijwel geen criminaliteit. Toch is het aan te raden voor vertrek toch even de het reisadvies voor Ijsland te controleren. Dit voornamelijk vanwege de mogelijk vulkanische activiteit. Ijsland kent ongeveer 140 vulkanen en een dertigtal daarvan zijn nog actief. Als er een vulkaan op uitbarsten staat wordt het ten zeerste af te raden (per vliegtuig) naar Ijsland te reizen.

Klimaat

Hoewel de naam de indruk wekt dat het er ijskoud zal zijn valt dat best mee. Het klimaat in Ijsland valt onder een koud landklimaat en een toendra klimaat. De warme Atlantische Golfstroom die het eiland passeert maakt dat het op Ijsland ook in de winter niet al te koud wordt. Enkele graden onder het vriespunt, veel kouder wordt het niet. Anderzijds is het wel zo dat die temperatuur dan ook meteen het hele winterseizoen aanhoudt. Gedurende de wintertijd komt de temperatuur zelden of niet boven het vriespunt uit. Gemiddelde wintertemperatuur: -1 graden. Gemiddelde zomertemperatuur: 12 graden.

Bezienswaardigheden & Golden Circle

Ijsland kent maar liefst 3 nationale parken, waarvan voor toeristen Nationaal Park Þingvellir het meest aantrekkelijk is. Voornamelijk omdat het op korte afstand van Reykjavik ligt. Wat meteen de populairste stedelijke trekpleister van Ijsland is.

Een verblijf in Reykjavik combineren met het noorderlicht? Ook dat kan want diverse reisorganisators organiseren nachtelijke noorderlichttours vanuit Reykjavik. Door de dunne bevolkingsdichtheid van Ijsland bent u buiten Reykjavik in een mum van tijd in de vrije natuur om het noorderlicht goed te kunnen zien en mooie foto’s te maken.

Andere interessante toeristische plaatsen zijn de Blue Lagoon in Reykjavik. Deze thermale baden zijn door de vulkanische bodem zo verwarmd dat u midden in de winter met een buitentemperatuur onder het vriespunt buiten kunt zwemmen. Het water van de Blue Lagoon is door zijn warmte kalmerend voor mensen met reuma en artritis en heeft tevens een genezende uitwerking op verschillende huidaandoeningen.

blue lagoon ijsland

De befaamde Geysir in de Haukadalur vallei is Ijslands bekendste geiser. Bij uitbarstingen komt het kokende water tot 70 meter hoogte. Als u hier bent ligt een bezoek aan Þingvellir voor de hand want samen met de prachtige watervallen in Gullfoss vormen deze drie natuurlijke attracties de Golden Circle van Ijsland.