Poollicht

Benieuwd naar het poollicht? Weten wat het poollicht is, waar de poollichten verschijnen? Lichten? Meervoud ja. Er zijn immers twee gebieden waar het verschijnsel zich laat zien. Zelf noorderlicht zien? Maak gebruik van onze overzichtspagina goedkope reisaanbieders of bekijk meteen hier onze nr1 noorderlicht touroperator.

Poollicht gebieden

De twee gebieden waar poollicht verschijnt liggen, uiteraard, beide rond de poolcirkel. De kaarten liggen echter in het voordeel van het noorderlicht dat zich uitstrekt boven de bewoonde gebieden van Canada, Alaska, Noorwegen Finland Ijsland en Zweden. Het zuiderlicht wordt in de praktijk voornamelijk gezien door mensen die in de scheepvaart werken of als onderzoeker werkzaam zijn in de Antarctische oceaan. Sporadisch gaan er ook private commerciële expedities naar Antarctica. In uitzonderlijke gevallen is het Aurora Australis zichtbaar in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika en Nieuw Zeeland.

zuiderlicht aurora australis

Poollicht noord en zuid

Dit artikel verklaart het ontstaan van de poollichten. Hoewel het artikel alleen ziet op het noorderlicht geldt min of meer dezelfde verklaring voor het zuiderlicht. Dit betekent echter niet dat er geen verschil tussen noorderlicht en zuiderlicht is. Hoewel de oorsprong van het noorder- en zuiderlicht hetzelfde is liggen beide locaties niet recht tegenover elkaar en wetenschappers stelden een zekere a-symetrie vast. Uit observaties bleek dat het noorderlicht heldere en intense plekken kende bij zonsonderopgang en het zuiderlicht juist bij zonsondergang. Verklaringen voor dit verschil worden gezocht in de verschillen tussen seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond.

Aurora Australis zien

De beste plaatsen om het zuiderlicht te zien bevinden zich redelijkerwijs in Nieuw Zeeland en de Falkland Eilanden. Is het de moeite waard om er speciaal een reis naartoe te maken? Laten we zeggen dat we dat niet aanbevelen. Het noorderlicht is dan toch heel wat makkelijker te bereiken. Mocht je echter toch naar deze gebieden gaan hou dan de zuidelijke poollicht voorspeller even in de gaten. Anders dan het noorderlicht is er bij het zuiderlicht op het zuidelijke vasteland zelden tot nooit een overdekkend golvenspel te zien. Vanuit Zuid Amerika en Nieuw Zeeland blijft het zuidwaarts kijken en is het licht alleen te aanschouwen boven de horizon. Wèl lijken zich vaker verschillende kleuren boven elkaar voor te doen. De meest logische verklaring hiervoor is de kijkhoek die anders is dan bij het noorderlicht.