Wanneer is het noorderlicht zichtbaar?

Wanneer het noorderlicht te zien is? Het noorderlicht is zichtbaar onder de juiste omstandigheden zoals die enkele maanden per jaar rond de poolcirkel voorkomen. Idee├źn opdoen van noorderlicht trips? Check ons overzicht noorderlicht reisbureaus of bekijk meteen hier onze top noorderlicht touroperator.

Wanneer noorderlicht zichtbaar?

Het noorderlicht is meestal alleen zichtbaar tussen de 70e en 80e breedtegraad. Daarmee is het licht beperkt tot de landen rondom de poolcirkel. Voor een overzicht welke landen en gebieden dat zijn, zie deze pagina. Wanneer het noorderlicht zichtbaar is hangt af van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden. De beste periode is van september tot april. In de overige maanden wordt het ‘s nachts vaak onvoldoende donker om het noorderlicht goed te kunnen zien.

Rond de poolcirkel wordt het na ongeveer half augustus ‘s nachts weer langer donker. Hoe lang is afhankelijk van de exacte locatie. Door de kanteling van de aarde ten opzichte van de zon is het op Spitsbergen bijvoorbeeld een stuk eerder weer voldoende donker en blijft het ook langer donker dan in bijvoorbeeld Finland of Zweden. Des te dichter bij de noordpool, des te eerder worden de dagen langer als de lente begint. De noordpool staat in de winter namelijk van de zon af gekanteld en in de zomer er naartoe. Dit is meteen ook de verklaring van de seizoenen. De straling van de zon maakt namelijk door de hoek waarin ze de dampkring binnenkomen over de breedtegraden een langere afstand door de dampkring waardoor er meer filtering plaatsvindt.

Noorderlicht en de maan

In de regel geldt: hoe donkerder hoe beter. Verlichting van de maan kan een zwak noorderlicht vergallen. Rood en groen op een zwarte achtergrond beter contrasteert nu eenmaal beter dan op een door de maan donkerblauw verlichte hemel. Bij een poollichtwaarde van 2 of 3 kan het licht van een volle maan de aurora teniet doen. Bij hogere intensiteit hoeft dit niet per se storend te zijn. Sterker nog, op sommige van de mooiste foto’s maakt de maan het plaatje juist af. De echte zonnestormen die aurora’s zoals onderstaande foto veroorzaken zijn van waarde G4/Kp8.

noorderlicht g4 kp8

De noorderlicht waarde tabel deelt men in op Kp waarden en daarvan afgeleid kent men een G waarde toe om de intensiteit te classificeren. Bij G1 is het licht niet zichtbaar, bij G5 is het een ongekende lichtshow. Weten waar u het goedkoopst het noorderlicht kunt zien? Gebruik onze vergelijkpagina noorderlicht trips.